H-P: 7.30 - 17.15, SZ-V: 7.30-9.30,15.30-17.15

EGYEDI AJÁNLATOK!
10 napnál hosszabb bérlés esetén személyre szabott egyedi kedvezményes árakat és feltételeket biztosítunk ügyfeleinknek! Minimális adminisztráció után pár perc alatt autóba ülhet! Keresse kollégáinkat a részletekért!

MIÉRT MINKET?

GYORSASÁG, MEGBÍZHATÓSÁG, RUGALMASSÁG

- 10+ év tapasztalat
- 80+ jármű
- 9000+ elégedett ügyfél
- 24 órás telefonos ügyfélszolgálat
- 24 órán belül csereautó
- 10 napnál hosszabb bérlés esetén egyedi és személyre szabott konstrukciók
- rövid (akár 1 nap) és hosszútávú bérlés
- minimális adminisztráció, pár perc alatt autóba ülhet
- sofőr, kiszállítás, GPS nyomkövetés, B jogosítvánnyal vezethető autók

Blog: Bal oldali közlekedés: lehet, hogy mi csináljuk rosszul?

Bal oldali közlekedés: lehet, hogy mi csináljuk rosszul?

Anglia, Ciprus, Málta. Ezekben az európia országokban a bal oldali közlekedés jellemző, és lehet, hogy valójában mi vagyunk a furcsák a jobb oldali menetiránnyal. Pedig Magyarországon még 80 éve úgy utaztunk, mint az angolok.

 

 

Miért alakult ki bal oldali közlekedés?

A bal oldali közlekedés eredetéhez igen sok történet köthető, kialakulásáról legendák születtek. Az egyik leghihetőbb, hogy már a nagy útépítő rómaiak is bal oldalon mentek, bal oldalon tartották a kardjukat, így jobb kézzel azonnal elő tudták rántani, ha ellenséggel találkoztak. Márpedig abból akadt nekik bőven. A középkorban sem változott ez a szokás, a hintók és szekerek idejében. Bal oldalon haladva a hajtó jobb keze könnyeben tudott mozogni.

Ez már inkább tartozik a legenda kategóriájába, de állítólag Napóleon változtatta meg a menetirányt. Ő iktatta törvénybe, hogy ezentúl a jobb oldalon kell haladni. Néhány feljegyzés szerint a mániákusnak is mondható Anglia-fóbiája miatt döntött úgy, hogy minden, befolyása alatt lévő országban kötelező a változtatás. Eleinte csak a nemesek járhattak jobb oldalon, de később mindenkire érvényes lett a szabály. Bukása után azonban a legtöbb ország visszatért a bal oldali közlekedéshez, de sokan megmaradtak az új szokásnál, többen pedig fokozatosan visszatértek hozzá egy idő után. Oroszországban az I. világháború befejezésével már a jobb oldalon közlekedtek, de a 30-as évek derekára már a mi régiónban is mindenki így járt az utakon.

Balra el! Anglia, Ciprus és Málta

Érdekesség, hogy a világon először az USA-ban terjedt el a jobb oldali közlekedés. Mivel nem létezett bak, ezért a hajtónak a bal oldali lóra kellett ülnie, így azon az oldalon tartotta a hintót. Így azonban nem látta át rendesen az utat, ezért jobb oldalra ült, és a hintó is oda került. Ezt 1792-ben vezették be törvény által.

Hazánkban egy 1890-ben született törvény még a bal oldali közlekedésről rendelkezett: ha egy jármű szembe jönne, annak minden esetben balra kell kitérnie, előzni pedig jobbról kellett. Ez egészen 1941-ig így is maradt, ekkor tértünk át mi is az új rendszerre. Érdekesség, hogy a városoknak csak fokozatosan kellett áttérniük az új szabályra, Budapest az utolsók között vezette be a törvényt. A főszabály innentől úgy szólt, hogy jobbra kellett tartani, de balra lehetett csak előzni. Európában ma Nagy-Britannián kívül már csak Málta és Ciprus tartja a baloldali közlekedést érvényben. Svédországban is sokáig ragaszkodtak hozzá, de az 1960-as évek végén ők is beadták a derekukat.

Partnereink

Korányi Kórház

Magyar Nemzeti Cirkusz

TV2

Wallis Autókölcsönző Kft

Büntetésvégrehajtás

Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.

Magyar Olimpiai Bizottság

Kempinski Hotel Budapest Zrt.

NATURAQUA Zrt.