H-P: 7.30 - 17.30, SZ-V: 7.30-9.30,15.30-17.30

MIÉRT MINKET?

GYORSASÁG, MEGBÍZHATÓSÁG, RUGALMASSÁG

- 10+ év tapasztalat
- 60+ jármű
- 9000+ elégedett ügyfél
- 24 órás telefonos ügyfélszolgálat
- 24 órán belül csereautó
- 10 napnál hosszabb bérlés esetén egyedi és személyre szabott konstrukciók
- rövid (akár 1 nap) és hosszútávú bérlés
- minimális adminisztráció
- sofőr, kiszállítás, GPS nyomkövetés, B jogosítvánnyal vezethető autók

Blog: Elindulás előtti ellenőrzés

Elindulás előtti ellenőrzés

A lámpák kipróbálása, a gumik állapotának felmérése, a fék letesztelése – ez csupán néhány dolog azokból a teendőkből, amelyeket minden autóút előtt el kell végeznie a sofőrnek, utazzon akár rövid, akár hosszú távon. Az elindulás és vezetés előtti ellenőrzés a biztonság megteremtése szempontjából nagyon fontos.

Minden utazás során fontos a vezetés előtti ellenőrzés

A lámpák kipróbálása, a gumik állapotának felmérése, a fék letesztelése – ez csupán néhány dolog azokból a teendőkből, amelyeket minden autóút előtt el kell végeznie a sofőrnek, utazzon akár rövid, akár hosszú távon. A vezetés előtti ellenőrzés a biztonság megteremtése szempontjából fontos.

 

Mondjuk ki őszintén: a legtöbb autóvezető a jogosítvány megszerzése után azonnal elkezdi hanyagolni a vezetés előtti ellenőrzés lépéseit. Mindig siet az ember, nem szán rá időt, ha pedig a folyamat nem válik automatizmussá, egy idő után teljesen eltűnhet a napi rutinból. Pedig az ellenőrzés fontos, hiszen csakis az átvizsgált autó kormánya mögött érezheti magát biztonságban egy sofőr. Éppen ezért vegyük át újra, mik az alapfeladatok.

 

Lámpák, gumik

A napi elindulás előtti ellenőrzési feladatokat kötelező végrehajtani, ha ezt elmulasztja valaki, és annak baleset lesz a vége, megütheti a bokáját. Ide tartozik a világítás átvizsgálása, minden lámpa kipróbálása. Ha hibás az index, a féklámpa vagy a helyzetjelző, az veszélyes helyzetet teremthet az utakon, ilyenkor ne induljunk neki égőcsere nélkül. Ugyanez igaz a ködlámpára: ritkán lesz rá szükség, de amikor az orrunkig sem látni, ezzel előzhetőek meg a balesetek.

 

A kerekeket is meg kell nézni, érdemes ezzel kezdeni beszállás előtt. Szemmel látható, ha egy vagy több gumi lapos, ilyenkor vagy saját otthonunkban fújjunk bele, vagy menjünk a legközelebbi benzinkúthoz, ahol pillanatok alatt elvégezhető a művelet. A gumik feltölthetőségének adatai általában a vezető ajtajánál, a tartóoszlopon találhatók. Ha sérült a gumi, repedezett, vagy helyenként kidudorodik, nincs mire várni, ki kell cserélni. Az ilyen abroncs időzített bombának tekinthető. Ha „csak” kopott, eltűnt róla a mintázat, akkor menni még lehet vele – megállni kevésbé. A fékezésnél egy sima felületű gumi semmit nem ér, ilyen esetben is cseréljünk mihamarabb. A megjegyzendő adat egy személygépkocsi esetében 1,6 milliméter, ekkora a gumi bordázottságának minimum szintje.

 

Teszteljük a fékrendszert

Ahogy elindulunk, ellenőrizzük, próbáljuk ki a fékrendszert. A fékpedál benyomásával kezdjük, és figyeljük, hogy az autó úgy viselkedik-e, mint máskor. Ha tél van, és jeges az út, teszteljük, mennyire okoz ez problémát. Nézzük meg a kéziféket, hogy továbbra is stabil-e: ha a felhúzás közben három-hat alkalommal kattanást hallunk, akkor alkalmas a rendszer a közlekedésre. A kormányra is szánjunk időt: tekerjük el előbb az egyik, majd a másik irányba, teszteljük, működik-e a szervó. A kormány holtjátéka maximum két centiméter lehet.

 

Nem életbevágó, de nézzük meg, rendesen működik-e az ablaktörlő, van-e a tárolóban ablakmosó. Ha nincs, töltsük újra, mert erre menet közben nem lesz lehetőség. Nézzük meg a műszerfalat, ha valamelyik hibaüzenet világít, keressünk rá, mit jelent, vagy forduljunk szakemberhez.

Általánosságban elmondható, hogyha bármi rendelleneset érzékelünk autónknál a megszokotthoz képest, ne induljunk vele útnak. Ha béreltük, akkor pedig az autóbérlő céget keressük!

Partnereink