H-P: 7.30 - 17.15, SZ-V: 7.30-9.30,15.30-17.15

EGYEDI AJÁNLATOK!
10 napnál hosszabb bérlés esetén személyre szabott egyedi kedvezményes árakat és feltételeket biztosítunk ügyfeleinknek! Minimális adminisztráció után pár perc alatt autóba ülhet! Keresse kollégáinkat a részletekért!

MIÉRT MINKET?

GYORSASÁG, MEGBÍZHATÓSÁG, RUGALMASSÁG

- 10+ év tapasztalat
- 80+ jármű
- 9000+ elégedett ügyfél
- 24 órás telefonos ügyfélszolgálat
- 24 órán belül csereautó
- 10 napnál hosszabb bérlés esetén egyedi és személyre szabott konstrukciók
- rövid (akár 1 nap) és hosszútávú bérlés
- minimális adminisztráció, pár perc alatt autóba ülhet
- sofőr, kiszállítás, GPS nyomkövetés, B jogosítvánnyal vezethető autók

Blog: Elindulás előtti ellenőrzés

Elindulás előtti ellenőrzés

A lámpák kipróbálása, a gumik állapotának felmérése, a fék letesztelése – ez csupán néhány dolog azokból a teendőkből, amelyeket minden autóút előtt el kell végeznie a sofőrnek, utazzon akár rövid, akár hosszú távon. Az elindulás és vezetés előtti ellenőrzés a biztonság megteremtése szempontjából nagyon fontos.

Minden utazás során fontos a vezetés előtti ellenőrzés

A lámpák kipróbálása, a gumik állapotának felmérése, a fék letesztelése – ez csupán néhány dolog azokból a teendőkből, amelyeket minden autóút előtt el kell végeznie a sofőrnek, utazzon akár rövid, akár hosszú távon. A vezetés előtti ellenőrzés a biztonság megteremtése szempontjából fontos.

 

Mondjuk ki őszintén: a legtöbb autóvezető a jogosítvány megszerzése után azonnal elkezdi hanyagolni a vezetés előtti ellenőrzés lépéseit. Mindig siet az ember, nem szán rá időt, ha pedig a folyamat nem válik automatizmussá, egy idő után teljesen eltűnhet a napi rutinból. Pedig az ellenőrzés fontos, hiszen csakis az átvizsgált autó kormánya mögött érezheti magát biztonságban egy sofőr. Éppen ezért vegyük át újra, mik az alapfeladatok.

 

Lámpák, gumik

A napi elindulás előtti ellenőrzési feladatokat kötelező végrehajtani, ha ezt elmulasztja valaki, és annak baleset lesz a vége, megütheti a bokáját. Ide tartozik a világítás átvizsgálása, minden lámpa kipróbálása. Ha hibás az index, a féklámpa vagy a helyzetjelző, az veszélyes helyzetet teremthet az utakon, ilyenkor ne induljunk neki égőcsere nélkül. Ugyanez igaz a ködlámpára: ritkán lesz rá szükség, de amikor az orrunkig sem látni, ezzel előzhetőek meg a balesetek.

 

A kerekeket is meg kell nézni, érdemes ezzel kezdeni beszállás előtt. Szemmel látható, ha egy vagy több gumi lapos, ilyenkor vagy saját otthonunkban fújjunk bele, vagy menjünk a legközelebbi benzinkúthoz, ahol pillanatok alatt elvégezhető a művelet. A gumik feltölthetőségének adatai általában a vezető ajtajánál, a tartóoszlopon találhatók. Ha sérült a gumi, repedezett, vagy helyenként kidudorodik, nincs mire várni, ki kell cserélni. Az ilyen abroncs időzített bombának tekinthető. Ha „csak” kopott, eltűnt róla a mintázat, akkor menni még lehet vele – megállni kevésbé. A fékezésnél egy sima felületű gumi semmit nem ér, ilyen esetben is cseréljünk mihamarabb. A megjegyzendő adat egy személygépkocsi esetében 1,6 milliméter, ekkora a gumi bordázottságának minimum szintje.

 

Teszteljük a fékrendszert

Ahogy elindulunk, ellenőrizzük, próbáljuk ki a fékrendszert. A fékpedál benyomásával kezdjük, és figyeljük, hogy az autó úgy viselkedik-e, mint máskor. Ha tél van, és jeges az út, teszteljük, mennyire okoz ez problémát. Nézzük meg a kéziféket, hogy továbbra is stabil-e: ha a felhúzás közben három-hat alkalommal kattanást hallunk, akkor alkalmas a rendszer a közlekedésre. A kormányra is szánjunk időt: tekerjük el előbb az egyik, majd a másik irányba, teszteljük, működik-e a szervó. A kormány holtjátéka maximum két centiméter lehet.

 

Nem életbevágó, de nézzük meg, rendesen működik-e az ablaktörlő, van-e a tárolóban ablakmosó. Ha nincs, töltsük újra, mert erre menet közben nem lesz lehetőség. Nézzük meg a műszerfalat, ha valamelyik hibaüzenet világít, keressünk rá, mit jelent, vagy forduljunk szakemberhez.

Általánosságban elmondható, hogyha bármi rendelleneset érzékelünk autónknál a megszokotthoz képest, ne induljunk vele útnak. Ha béreltük, akkor pedig az autóbérlő céget keressük!

Partnereink

Korányi Kórház

Magyar Nemzeti Cirkusz

TV2

Wallis Autókölcsönző Kft

Büntetésvégrehajtás

Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.

Magyar Olimpiai Bizottság

Kempinski Hotel Budapest Zrt.

NATURAQUA Zrt.