H-P: 7.30 - 17.15, SZ-V: 7.30-9.30,15.30-17.15

EGYEDI AJÁNLATOK!
10 napnál hosszabb bérlés esetén személyre szabott egyedi kedvezményes árakat és feltételeket biztosítunk ügyfeleinknek! Minimális adminisztráció után pár perc alatt autóba ülhet! Keresse kollégáinkat a részletekért!

MIÉRT MINKET?

GYORSASÁG, MEGBÍZHATÓSÁG, RUGALMASSÁG

- 10+ év tapasztalat
- 80+ jármű
- 9000+ elégedett ügyfél
- 24 órás telefonos ügyfélszolgálat
- 24 órán belül csereautó
- 10 napnál hosszabb bérlés esetén egyedi és személyre szabott konstrukciók
- rövid (akár 1 nap) és hosszútávú bérlés
- minimális adminisztráció, pár perc alatt autóba ülhet
- sofőr, kiszállítás, GPS nyomkövetés, B jogosítvánnyal vezethető autók

Blog: Hogyan vezessünk ködben?

Hogyan vezessünk ködben?

Lassú haladás, megfelelő követési távolság, ködlámpa és fényszóró, kisebb sebesség, óvatos előzés. Mi mindenre kell odafigyelni, ha leszállt a köd, de mi mégis autóba ülünk? Mutatjuk. 

 

 

A köd és a sebesség

Az ősz stabillá válásával számolnunk kell az egyre gyakoribb köddel, főleg a völgyes-dombos környékeken a reggeli órákban. Valójában természetesen bárhol előfordulhat ez az időjárási jelenség, így nem árt rá alaposan felkészülni, mivel fokozottan balesetveszélyes, hiszen igen rosszak a látási viszonyok, ha rászáll a köd az utakra. A nyári melegben és a téli hidegben is kisebb eséllyel alakul ki, inkább az ősz a melegágya ennek a csapadékfajtának. A kisméretű és pici tömeggel rendelkező vízrészecskék alkotják ezt a fehérnek látszó falat, ami olyan sok borsot képes törni az orrunk alá.

A köd leginkább lakott területen kívül rontja a látási viszonyokat. A városokban a nagyobb forgalom miatti légmozgás sokat javít a települések helyzetén, valamint a közvilágításnak is jótékony hatása van, így ott kevésbé jellemző. Persze nem veszélytelen városon belül sem, lakott területen fokozottan figyeljünk a saját és mások biztonságára is. Leginkább a megfelelően megválasztott sebesség számít: soha ne térjünk el a megengedett legnagyobbtól, sőt, ha indokoltnak látjuk, nyugodtan menjünk akár jóval lassabban a táblákon látott számoknál. Első a biztonság, nem pedig a gyorsaság.

 

Hogyan vezessünk ködben? Óvatosan!

Az első és legfontosabb a követési távolság növelése. Természetesen nagyon nehéz pontosan belőni, hogy mekkora helyet is kell kihagyni az előttünk haladó után, de azért törekedjünk a minimum 2-3 másodperces különbségre, mert így még csúszós úton is meg tudunk állni, ha az előttünk lévővel történik valami. Sarkalatos pont az előzés. Hacsak nem muszáj, felejtsük el a manővert olyan köd esetében, ami jelentősen rontja a látási viszonyokat. Nincs arra szükség, hogy átmenjünk a szembejövő sávba, maradjunk kimértek, lassúak, így is a célba érünk majd. Nem láthatjuk előre, hogy milyen jégbordákkal találjuk magunkat szembe, ahogy azt sem tudhatjuk, miként tapad majd előttünk az út. Ködben a tömeges koccanás előfordulásának esélye is jóval nagyobb. Nem éri meg kockáztatni.

A ködös idő jelszava a ködfényszóró! Ha valamiért nem rendelkezik ilyennel a kocsink, akkor használjuk a tompított fényszórónkat, a távolságit pedig felejtsük el! Minden fényszórót és az irányjelzőket is igyekezzünk tisztán tartani, de a szélvédőt se hanyagoljuk el. Ezek mind javítják a láthatóságunkat és a mi tisztánlátásunkat is. Figyeljünk arra, hogy minél kevesebb pára csapódjon le az autón belül az ablakokra, a levegőáramlást állítsuk a szélvédőre és szellőztessünk gyakran.

Partnereink

Korányi Kórház

Magyar Nemzeti Cirkusz

TV2

Wallis Autókölcsönző Kft

Büntetésvégrehajtás

Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.

Magyar Olimpiai Bizottság

Kempinski Hotel Budapest Zrt.

NATURAQUA Zrt.