H-P: 7.30 - 17.15, SZ-V: 7.30-9.30,15.30-17.15

EGYEDI ÁRAK!
10 napnál hosszabb bérlés esetén személyre szabott egyedi kedvezményes árakat és feltételeket biztosítunk ügyfeleinknek! Minimális adminisztráció után pár perc alatt autóba ülhet! Keresse kollégáinkat a részletekért!

MIÉRT MINKET?

GYORSASÁG, MEGBÍZHATÓSÁG, RUGALMASSÁG

- 10+ év tapasztalat
- 80+ jármű
- 9000+ elégedett ügyfél
- 24 órás telefonos ügyfélszolgálat
- 24 órán belül csereautó
- 10 napnál hosszabb bérlés esetén egyedi és személyre szabott konstrukciók
- rövid (akár 1 nap) és hosszútávú bérlés
- minimális adminisztráció, pár perc alatt autóba ülhet
- sofőr, kiszállítás, GPS nyomkövetés, B jogosítvánnyal vezethető autók

Blog: Hogyan vezessünk ködben?

Hogyan vezessünk ködben?

Lassú haladás, megfelelő követési távolság, ködlámpa és fényszóró, kisebb sebesség, óvatos előzés. Mi mindenre kell odafigyelni, ha leszállt a köd, de mi mégis autóba ülünk? Mutatjuk. 

 

 

A köd és a sebesség

Az ősz stabillá válásával számolnunk kell az egyre gyakoribb köddel, főleg a völgyes-dombos környékeken a reggeli órákban. Valójában természetesen bárhol előfordulhat ez az időjárási jelenség, így nem árt rá alaposan felkészülni, mivel fokozottan balesetveszélyes, hiszen igen rosszak a látási viszonyok, ha rászáll a köd az utakra. A nyári melegben és a téli hidegben is kisebb eséllyel alakul ki, inkább az ősz a melegágya ennek a csapadékfajtának. A kisméretű és pici tömeggel rendelkező vízrészecskék alkotják ezt a fehérnek látszó falat, ami olyan sok borsot képes törni az orrunk alá.

A köd leginkább lakott területen kívül rontja a látási viszonyokat. A városokban a nagyobb forgalom miatti légmozgás sokat javít a települések helyzetén, valamint a közvilágításnak is jótékony hatása van, így ott kevésbé jellemző. Persze nem veszélytelen városon belül sem, lakott területen fokozottan figyeljünk a saját és mások biztonságára is. Leginkább a megfelelően megválasztott sebesség számít: soha ne térjünk el a megengedett legnagyobbtól, sőt, ha indokoltnak látjuk, nyugodtan menjünk akár jóval lassabban a táblákon látott számoknál. Első a biztonság, nem pedig a gyorsaság.

 

Hogyan vezessünk ködben? Óvatosan!

Az első és legfontosabb a követési távolság növelése. Természetesen nagyon nehéz pontosan belőni, hogy mekkora helyet is kell kihagyni az előttünk haladó után, de azért törekedjünk a minimum 2-3 másodperces különbségre, mert így még csúszós úton is meg tudunk állni, ha az előttünk lévővel történik valami. Sarkalatos pont az előzés. Hacsak nem muszáj, felejtsük el a manővert olyan köd esetében, ami jelentősen rontja a látási viszonyokat. Nincs arra szükség, hogy átmenjünk a szembejövő sávba, maradjunk kimértek, lassúak, így is a célba érünk majd. Nem láthatjuk előre, hogy milyen jégbordákkal találjuk magunkat szembe, ahogy azt sem tudhatjuk, miként tapad majd előttünk az út. Ködben a tömeges koccanás előfordulásának esélye is jóval nagyobb. Nem éri meg kockáztatni.

A ködös idő jelszava a ködfényszóró! Ha valamiért nem rendelkezik ilyennel a kocsink, akkor használjuk a tompított fényszórónkat, a távolságit pedig felejtsük el! Minden fényszórót és az irányjelzőket is igyekezzünk tisztán tartani, de a szélvédőt se hanyagoljuk el. Ezek mind javítják a láthatóságunkat és a mi tisztánlátásunkat is. Figyeljünk arra, hogy minél kevesebb pára csapódjon le az autón belül az ablakokra, a levegőáramlást állítsuk a szélvédőre és szellőztessünk gyakran.

Partnereink

Korányi Kórház

Greenpeace Magyarország

Magyar Nemzeti Cirkusz

TV2

Wallis Autókölcsönző Kft

Büntetésvégrehajtás

Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.

Magyar Olimpiai Bizottság

Kempinski Hotel Budapest Zrt.

NATURAQUA Zrt.